HBOT in športna regeneracija

V zadnjih 10. letih je hiperbarična kisikova terapija postala priljubljena med vrhunskimi in tudi rekreativnimi športniki, ki si s kisikovo terapijo pomagajo po napornih vadbah in pri okrevanju po športnih poškodbah.

Kisik se v celicah združi s piruvično kislino in tvori adenozin trifosfat, ki sprošča energijo v mišicah. Po napornih treningih se ob pomanjkanju kisika piruvična kislina pretvori v mlečno kislino, posledica tega so utrujene in boleče mišice. S hiperbarično kisikovo terapijo v mišice dovajamo bistveno več kisika in preprečimo nastajanje mlečne kisline. Na ta način omogočimo športniku hitrejšo in kvalitetnejšo regeneracijo po intenzivni vadbi.

kolesartekac

Današnja realnost rekreativnega in vrhunskega športa so športne poškodbe. Ne gre več samo za vprašanje ali bo do poškodbe prišlo, temveč kdaj in v kakšnem obsegu. S hiperbarično kisikovo terapijo skušamo pri športnikih ob kvalitetni in hitri regeneraciji po treningih doseči dobro telesno pripravljenost in na ta način v prvi vrsti preprečiti športne poškodbe. V kolikor do poškodbe pride, pa dosežemo bistveno boljše in hitrejše zdravljenje, rehabilitacijo in vrnitev na športna prizorišča. Hiperbarično kisikovo terapijo priporočamo po poškodbah ligamentov, kit, meniskusov , sklepnih ovojnic, spinalnih diskov, kosti, mišic in ostalih mehkih tkiv.