Športne poškodbe, komplicirani zlomi, osteoporoza,… prva posledica, bolj kot ne vsakega ortopedskega stanja, je poškodovana in omejena mikrocirkulacija. Oksigenacija prizadete kosti je seveda nujna in prepotrebna. Za odstranjevanje poškodovanih in odmrlih kostnih celic skrbijo Osteklasti, ki so za pravilno delovanje popolnoma odvisni od zalog kisika na prizadetem območju. Hiperbarična kisikova terapija poskrbi ravno za to in še več. V hipoksičnem okolju vzpodbuja sintezo kolagena (glavna beljakovina vezivnega tkiva ter glavna sestavina hrustanca, vezi, tetiv, kosti in zob), proliferacijo fibroblastov in kapilarno angiogenezo (tvorba novih krvnih žil).

     x-ray-of-bones

   Ortopedska  stanja:

  • Športne poškodbe
  • Osteomielitis
  • Zlomi kosti ( kompicirani ; dodatne poškodbe okoljskih tkiv;…)
  • Vnetni artristis
  • Osteoporoza
  • Pooperativna stanja
  • Sakroiliakalni sindrom
  • Kostni vsadki

 

 

 

Hiperbarična kisikova terapija pomeni vdihavanje 100-odstotnega kisika pri povečanem okoljskem pritisku. Terapija poteka v hiperbarični komori, katera se kompresira z običajnim zrakom, medtem ko pacient diha čisti kisik s pomočjo posebne maske. Vdihavanje kisika pod povečanim pritiskom pomeni neposredno povečanje kisika, raztopljenega v krvni plazmi. Pri takih pogojih se vsebnost kisika v krvni plazmi poveča iz običajnih 0,32 % na 4,8 – 5,76 %. Izjemen dvig v krvni plazmi raztopljenega kisika znatno izboljša dotok kisika kostnemu tkivu, zmanjša edem kostnega mozga, posledično znižuje notranji pristisk in močno izboljša venski pretok ter mikrocirkulacijo. Z raztopljenim kisikom tako omogočimo prepotrebno energijo in hranila ishemičnim kostnim celicam, kjer je cirkulacija hemoglobina močno okrnjena.

Strokovne raziskave učinkov kisikove terapije na sama poškodbena in bolezenska stanja so zaradi povečane oksigenacije, zmanjševanja otekanja in vnetnih procesov ter minimizacije nekroze tkiv, potrdile izredno pozitivne rezultate.

Povezani učinki hiperbarične kisikove terapije:

hbot-ucinki

Povezani učinki kisikove terapije !

Na kratko : ko osnovna in povezana poškodbena ali bolezenska stanja izhajajo iz hipoksije (zmanjšana preskrba tkiv s kisikom), ishemije (pomanjkanje kisika in hranil v prizadetih celicah) in posledičnega vnetja ali infekcije, Hiperbarična Kisikova Terapija potrjeno lahko pomaga.

Vsestranska uporaba hiperbarične kisikove terapije resnično dobi svoj pomen, ko pogledamo pod površje in najdemo skupni imenovalec večine bolezenskih stanj.

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save