Principi učinkovanja kisikove komore

 

Najpomembnejši učinek hiperbarične komore in terapije je seveda zagotovitev zadostne količine kisika v hipoksična tkiva. Torej tkiva, ki jim je iz različnih razlogov zmanjšana ali celo prekinjena preskrba s kisikom. Tekom hiperbarične kisikove terapije je v takem primeru telesu na razpolago tudi do 15 krat več kisika, kot ga ima le-ta v normalnih pogojih. Pri dviganju okoljskega pritiska v kisikovi komori se parcialni tlak kisika v telesu poveča in posledično povzroči zvišanje vsebnosti kisika v plazmi, ki predstavlja največji delež krvi (cca. 55%). Krvna plazma predstavlja okoli 5 odstotkov celotne telesne teže in je eden izmed pomembnejših gradnikov človeškega telesa. Sam protokol hiperbarične kisikove terapije se določi glede na namen in vzrok zdravljenja. Ena terapija običajno traja od 60 do 120 minut, v posameznih primerih tudi 300 minut…

kisikova komora v ljubljani
Enoosebna kisikova komora v Velikih Laščah pri Ljubljani

Hiperbarična terapija in Vazokonstrikcija :

Hiperbarična kisikova komora aktivira alfa-adrenergične receptorje. Adrenalin sproži krčenje žil. Je torej izredno pomemben element, ko pride do poškodbe tkiva. Ožanje žil neposredno pomeni zmanjšan pretok ter manjšo izgubo krvi. Posledično prav tako zavira otekanje. Navkljub zmanjšanemu krvnemu pretoku pa hiperbarična kisikova terapija (s pomočjo s kisikom napolnjene plazme)  zagotovi zadostne količine prepotrebnega plina na poškodovana področja.

Prevladovanje plinov :

Preplavitev celega telesa s kisikom povzroči hitro izločanje vseh ostalih plinov. Na ta način se najhitreje omili škodljive posledice strupenih plinov. Eden najbolj znanih in smrtonosnih je ogljikov monoksid. Hiperbarična komora s pomočjo povišanega pritiska in medicinskega kisika močno pospeši izločanje neželjenih plinov in s tem rešuje življenja.

vezava monoksida na prosti hemoglobin
Pri normobaričnih pogojih se monoksid 230x lažje veže na prosti hemoglobin => zastrupitev z ogljikovim monoksidom

Mehanični vplivi kisikove komore:

Sorazmerno z višanjem okoljskega pritiska se zmanjšuje obseg prostih plinov v telesu. Boylov zakon v fiziki opredeljuje spremembe plinov, ki potekajo pri stalni temperaturi in obratno sorazmerno povezujejo prostornino in tlak. Zmanjšana velikost mehurčkom omogoča lažji prehod skozi kardiovaskularni sistem oziroma neželjene mehurčke pošlje v manjše in posledično manj pomembne žile ter s  tem minimizira obseg škode, nastale zaradi blokade pretoka oz. infarkta.

Opisani učinek kisikove terapije v hiperbarični komori je nepogrešljiv pri zdravljenju plinske embolije in dekompresijske bolezni.

Antibakterijski učinek :

Anaerobne bakterije povzročijo okužbo, kadar se naravna ovira (koža, stene prebavnega traku,…), ki jih zadržuje zunaj, poškoduje. Bodisi zaradi operacije, bolezni, fizične poškodbe,… V večini primerov človeški imunski sistem okužbe pravočasno zavre in pobije neželjene bakterije. Včasih pa se razvijejo pogoji, ki veliko bolj ustrezajo bakterijam kot naravnim obrambnim mehanizmom.

Vsa poškodovana in nekrotična tkiva ter predeli z oslabljenim ali prekinjenim krvnim obtokom, imajo za posledico zelo omejene zaloge kisika. Posledično je to zelo vzpodbudno okolje za rast in delovanje anaerobnih bakterij, ki lahko povzročijo okužbo skorajda povsod po telesu.

Anerobne celice torej delujejo in se razmožujejo le ob pomanjkanju kisika. Proti kisiku praktično nimajo nikakršne obrambe. Hiperbarična komora predstavlja najbolj neprijazno okolje za anaerobne bakterije in jih dobesedno pokonča. Večina protibakterijskih obrambnih mehanizmov (delovanje levkocitov, fagocitoza, …) v telesu je prav tako odvisna od zalog kisika. Izboljšana oksigenacija vzpostavi idealne pogoje za polno delovanje fagocitov in ostalih mehanizmov človeškega imunskega sistema.

 

Anti-Ishemični učinki:

Hiperbarična terapija  dobesedno vtopi velike količine kisika v krvno plazmo in ostale telesne tekočine. Na ta način je dostava kisika do ishemičnih tkiv močno povečana. Ravno tako je olajšan prehod kisika iz plazme v celice in tkiva. Povišana oksigenacija slabo prekrvavljenih področij dodatno vzpodbudi delovanje osteoklastov in osteoblastov (izrednega pomena pri poškodbah kosti, osteoporozi,…), poveča proizvodnjo kolagena (zelo pomembna telesna beljakovina) ter znatno pospeši razgradnjo mnogih toksinov.

Prav vsa ishemična tkiva se zaradi samega zdravljenja soočajo s povišanimi potrebami presnovnih procesov. Hiperbarični kisik jim omogoča prav to.

 

Fiziološki učinki hiperbarične komore

Hiperbarična komora s kontrolirano povišanim okoljskim pritiskom ter čistim, 100-odstotnim medicinskim kisikom, vpliva na vnetne procese v človeškem telesu. Prav to nam predstavlja ključ do razumevanja zelo širokega spektra uporabe hiperbarične kisikove terapije.

Dovod kisika do vseh telesnih tkiv se močno poveča. Razlog temu je vtapljanje kisika v krvno plazmo. V normobaričnih pogojih le-ta vsebuje zelo malo tega najpomembnejšega plina. Tekom hiperbarične terapije se kisik zaradi določenih fizikalnih zakonov utekočini in nasiči krvno plazmo. S tem se količina prepotrebnega kisika v telesu močno zviša. Učinki hiperbarične terapije na telo so:

  • hipoksična področja posledično pridejo do življensko pomembnega plina,
  • na poškodovanih delih se pojača delovanje belih krvnih celic (levkociti),
  • vazokonstrikcija blaži in zmanjšuje otekanje tkiv ter zmanjšuje krvavitve,
  • izničijo se citotoksični učinki ogljikovega monoksida, cianida,…
  • angiogeneza (tvorba novih kapilar) : razraščanje perifernega žilnega sistema,
  • pospešena tvorba kolagena in proliferacija fibroblastov,
  • uničevalni učinek na anaerobne bakterije,
  • obnavljanje in vzpostavitev novih nevronskih povezav,.
  • minimizacija nekroze tkiv,…