Tinitus in nenadna izguba sluha.

Številne medicinske raziskave so v zadnjih dveh desetletjih potrdile uporabo hiperbarične kisikove terapije za zdravljenje tinitusa in nenadne izgube sluha v začetni, akutni fazi bolezni. V prvih treh mesecih po nastopu bolezni je uspešnost zdravljenja izredno visoka (nad 80%). V drugem trimesečju se stanje odpravi ali močno izboljša pri dobi polovici pacientov. Pri kroničnih stanjih ( več kot 12 mesecev ) je izboljšanje zanemarljivo.

 

MIGRENA in HIPERBARIČNA KISIKOVA KOMORA

Začetki uporabe hiperbarične kisikove komore so tesno povezani z zdravljenjem potapljaških bolezni ter zastrupitve z ogljikovim monoksidom. Z razvojem in na podlagi mnogih medicinskih raziskav se je z leti dodajalo na seznam veliko bolezenskih in poškodbenih stanj, katere hiperbarična kisikova terapija zdravi. To so med drugimi tudi poškodbe tkiv po obsevanjih, kožni grafti ali režnji, ki jim grozi odmrtje tkiva, crush poškodbe in utesnitveni sindromi, opekline, diabetične in druge rane, ki se slabo celijo, itd.

 

TINITUS

Posledica povišanega okoljskega pritiska v hiperbarični komori je utekočinjanje plinastega kisika. Ta raztopljeni kisik napolni glavne telesne tekočine (krvna plazma, likvor in obhrbtenjačna tekočina). Razpoložljiva količina kisika je v nadtlačnih pogojih tudi do 20x višja kot pri normalnih, atmosferskih pogojih.

Vsa telesna tkiva, še posebej poškodovana in z oslabljenim ali prekinjenim krvnim obtokom, so tako ponovno izpostavljena kisiku, ki predstavlja predpogoj za kakršnokoli zdravljenje. Pri približno 50% bolezenskih stanj se izboljšanje stanja bolnika nadaljuje tudi po prenehanju zdravljenja.

 

Na kakšen način hiperbarična terapija vpliva na izboljšanje tinitusa?

 

Dokazano je, da se oksigenacija notranjega ušesa med in po akustičnem stresu in akutni izgubi sluha močno zmanjša. Med hiperbarično kisikovo terapijo pa se le-ta v notranjem ušesu tudi do 5 kratno poviša in s tem direktno vpliva na čutilne celice ( dlačnice ) v notranjem ušesu. Te celice nimajo neposredne oskrbe z žilami in so v celoti odvisne od kisika, ki ga dobijo s pomočjo difuzije. Natanko to pa omogoča kombinacija povišanega pritiska in sto-odstotnega medicinskega kisika. Ponovno se vzpostavijo pogoji, ki so predpogoj za delovanje bioloških procesov, odgovornih za funkcionalno okrevanje raznih tkiv.

Uspešnost zgodnjega zdravljenja nenadne izgube sluha, tinitusa in nekaterih podobnih stanj je najverjetneje močno povezana s samo naravo dlačnic. To so čutne celice v notranjem ušesu, odgovorne za zaznavo zvoka, ravnotežja, položaj telesa, itd. Ne glede na vzrok njihove poškodbe (hipoksija, močan zvok, virusi, ototoksične substance,…), dlačnice otečejo in posledično izgubijo svojo funkcijo. V naravi teh čutnic celic je, da se praktično ne obnavljajo in so v večini primerov poškodbe trajne. Le v začetni, akutni fazi so možna izboljšanja.

Skladno s tem je večina študij pokazala, da je HBOT – Hiperbarična Kisikova Terapija najbolj učinkovita pri zdravljenju izgube sluha in tinitusa v prvih treh mesecih po izgubi sluha ali akustični travmi.

Posledično je v mnogih državah Evrope in ostalega sveta ( Nemčija,ZDA,… ) Hiperbarična Kisikova Terapija, skrajšano imenovana tudi HBOT, uradno potrjena in sprejeta kot ena od oblik zdravljenja simptomov izgube sluha, vrtoglavice, tinitusa, migrenskega glavobola, poškodb glave, itd.